Rodania

Rodania ontstond in 1930 met de familie Baumgartner aan het roer. Na verloop van tijd openden er verkoopcentra in New York, Montreal, Caracas, Madrid en Brussel.

In 1951 was de Belgische tak van het bedrijf in handen van Manfred Aebi, een Zwitser met polio die geëmigreerd was naar België. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat Aebi de rest van zijn leven doorbracht in België, maar dat veranderde door zijn huwelijk met Simone Verlinden.

De concurrentie van (goedkope) polshorloges uit Japan en het Verre Oosten vormde een grote bedreiging voor het voortbestaan van dit merk, waarna het Zwitserse management bijna bankroet ging. In het midden van de jaren 90 was Rodania nog slechts een fractie van wat het ooit was. Rodania was echter wel nog marktleider in België, waarna het Belgische management, met de familie Aebi als eigenaars, het Zwitserse bedrijf overnam. Ze kochten het merk, de licenties en alle auteursrechten, om zo het voortbestaan van Rodania te garanderen. Als gevolg van deze operatie verhuisde het internationale verkoopdistributiepunt naar Brussel. Nu bevindt dit zich in Wemmel.

De familie Aebi besloot om nieuw kapitaal aan te trekken, en vond een partner in de Belgische investeringsgroep BV Capital Partners. De familie verkocht het bedrijf en is niet langer aandeelhouder. Nu exporteert Rodania weer, onder andere naar Frankrijk.